2023200194 | Organisatie : Informatiebeveiliging : 2FAWelke?

HansAdvies

Gebruik 2FA

Doel | wat

U maakt gebruik van twee-factor authenticatie (2FA).

Rationale | waarom

Stappenplan | hoe

Benodigdheden | wie & waarmee

Achtergrondinformatie

Bescherming tegen wachtwoordzwakte: Veel gebruikers hebben de neiging om zwakke wachtwoorden te gebruiken of hergebruiken voor verschillende accounts. Met 2FA wordt een extra verificatiemethode toegevoegd naast het wachtwoord, waardoor zelfs als het wachtwoord wordt gebruikt, de aanvaller nog steeds een extra stap moet voltooien om toegang te krijgen.

Verificatie van echte gebruikers: 2FA vereist dat gebruikers naast hun wachtwoord ook een tweede verificatiemethode gebruiken, zoals een eenmalige verificatiecode die naar hun mobiele apparaat wordt gestuurd. Hierdoor wordt de kans verkleind dat een aanvaller met alleen een gestolen wachtwoord toegang krijgt, omdat ze ook fysieke toegang tot het tweede verificatiemiddel nodig hebben.

Beveiliging tegen phishing-aanvallen: Phishing-aanvallen zijn gericht op het verkrijgen van inloggegevens van gebruikers door hen te misleiden met valse websites of e-mails. Met 2FA biedt zelfs als een gebruiker per ongeluk zijn inloggegevens op een phishing-website invoert, de tweede verificatiestap een extra beveiligingslaag die de aanval kan voorkomen.

Bescherming tegen brute-force aanvallen: Bij brute-force aanvallen proberen aanvallers verschillende combinaties van wachtwoorden totdat ze de juiste vinden. Met 2FA wordt het moeilijker voor aanvallers, omdat zelfs als ze het juiste wachtwoord raden, ze nog steeds de tweede verificatiemethode moeten doorlopen.

Algemene beveiliging van accounts: Het gebruik van 2FA verhoogt de algehele beveiliging van accounts en helpt bij het beschermen van gevoelige gegevens. Het vermindert het risico op ongeautoriseerde toegang, gegevensdiefstal en het misbruiken van gebruikersaccounts.